fbpx
Duurzaam ondernemen voor bedrijven

23 maart 2022

Boerderij verduurzamen

Hoe kunnen bedrijven duurzaam ondernemen?

Vraagt u zich af hoe bedrijven duurzaam kunnen ondernemen? Vandaag de dag zien steeds meer bedrijven het belang ervan in. En dat is niet zo gek, want duurzaam ondernemen draagt bij aan een toekomstige wereld, zorgt voor een betere reputatie en zorgt voor een kostenbesparing. Win-win! Maar wat is duurzaam ondernemen, en waar moet u beginnen wanneer u uw bedrijf wilt verduurzamen? Op welke gebieden binnen de bedrijfsvoering is het mogelijk om te verduurzamen? Daar gaan we in dit blogartikel verder op in.

Duurzaam ondernemen

Laten we beginnen bij het begin: wat is duurzaam ondernemen? Wanneer u besluit duurzaam te ondernemen, draagt u bij aan de wereld van de toekomst. Ook wanneer u ondernemer bent kunt u een steentje bijdragen, door op zoek te gaan naar het evenwicht tussen economische, sociale en ecologische belangen. Volgens de SER (Sociaal Economische Raad) moet duurzaam ondernemen een van de belangrijkste activiteiten zijn binnen ieder bedrijf. Hierbij ligt de focus op de factoren Profit, People en Planet. Kortgezegd betekent dit dat u in uw bedrijfsvoering rekening houdt met effecten op werknemers, de maatschappij en het milieu. Duurzaam ondernemen is dan ook een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Hoe duurzaam ondernemen?

U kunt op verschillende manieren duurzaam ondernemen. Het is raadzaam om eerst te bepalen welke duurzame onderwerpen belangrijk zijn voor uw bedrijf en de bedrijfsvoering. Zo kunt u de C0-2 uitstoot verkleinen door elektrisch te rijden, zonnepanelen laten plaatsen op het dak van het bedrijfspand of uw medewerkers aan te sporen om vaker met het openbaar vervoer te reizen. Maar u kunt er ook voor kiezen om afval te scheiden, duurzaam in te kopen door niet alleen naar de prijs maar ook naar milieuaspecten te kijken, of door slimmer om te gaan met grondstoffen. Maar ook op het gebied van HR en huisvesting valt veel terrein te winnen.

Zonne-energie

Ook zonnepanelen zijn een investering in de onderneming. Het zakelijk opwekken van energie heeft verschillende voordelen, waaronder een besparing op energiekosten en een reductie van de CO₂ uitstoot. Bovendien geeft het uw onderneming een duurzame uitstraling. Echter is investeren in zonnepanelen erg kostbaar. Om die reden hebben wij samen met een aantal banken een constructie bedacht. Dankzij deze constructie van Zon Zakelijk is het mogelijk om duurzaam te ondernemen, zonder meteen een investering te doen. Dankzij zakelijk zonnepanelen leasen maakt u rendement, zonder ook maar een cent te hoeven investeren. Pas wanneer de zonnepanelen zichzelf terugverdienen, betaalt u maandelijks een bepaald bedrag. Dit bedrag is inclusief

Gestimuleerd door de overheid

Voorheen kreeg men subsidie op zonnepanelen, maar deze subsidie is gestopt. Daarentegen kunt u vandaag de dag gebruik maken van de zogenaamde Energiebespaarlening. Omdat de overheid duurzaam ondernemen stimuleert, bestaan er verschillende fiscale en financiële regelingen voor ondernemers die duurzame investeringen doen. Hierbij kunt u onder andere denken aan een investeringssubsidie duurzame energie, de subsidieregeling verduurzaming MKB én aan de milieu-investeringsaftrek. Bezoek voor meer informatie over subsidie op zonnepanelen de website van de Rijksoverheid of neem contact op voor meer informatie.

Meer weten over hoe bedrijven duurzaam kunnen ondernemen?

Meer weten over hoe bedrijven duurzaam ondernemen, of heeft u een vraag over de manier waarop uw bedrijf een bijdrage levert aan de wereld van de toekomst? Neem gerust contact op voor meer informatie, vul de calculator in voor het berekenen van het rendement of maak meteen een afspraak voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek. Onze adviseurs vertellen graag over de mogelijkheden van duurzaam ondernemen.


Misschien ook interessant:

Duurzaam ondernemen voor bedrijven 3

Hoe werken zonnepanelen?

Duurzaam ondernemen voor bedrijven 4

Welk zonnepanelen pakket is het beste?

Duurzaam ondernemen voor bedrijven 5

Zelf stroom opwekken


Calculator