fbpx
Hoe werken zonnepanelen?

15 juli 2022

Hoe werken zonnepanelen? 3

Zonne-energie is een duurzame vorm van energie opwekken. Wanneer de zon schijnt op een zonnepaneel wordt er stroom opgewekt. Zonnepanelen zetten die zonne-energie om in elektriciteit die u gebruikt op kantoor. Zo simpel is het, of toch niet? In dit blogartikel leggen we uit hoe zonnepanelen werken en hoeveel zonnepanelen u gemiddeld nodig heeft voor op het dak.

Zonnepanelen laten plaatsen op het dak van uw bedrijfspand is een voorbeeld van duurzaam ondernemen. Bij Zon Zakelijk helpen we bedrijven te verduurzamen, wij vinden dat verduurzaming voor elk bedrijf bereikbaar moet zijn.

Waaruit bestaat een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van speciaal materiaal, meestal silicium (een halfgeleider). Als hier zonlicht op valt, worden elektronen losgemaakt in het silicium. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dit noemen we gelijkstroom. Er is een omvormer nodig om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, de soort stroom die uit onze stopcontacten komt. De omvormer stuurt de stroom vervolgens het elektriciteitsnetwerk op.

Van boven naar onder bestaat uit een zonnepaneel uit in totaal zes lagen:

  1. Aluminium frame om de verschillende lagen bij elkaar te houden.
  2. Veiligheidsglas om de zonnecellen te beschermen.
  3. Plastic laag om de zonnecellen tegen water te beschermen.
  4. Zonnecellen die de zonne-energie opvangen.
  5. Nog een plastic laag voor bescherming aan de achterzijde.
  6. Stevige achterplaat ter isolatie en bescherming.
Hoe werken zonnepanelen? 4

Omvormers

Omvormers zijn onmisbaar bij de werking van zonnepanelen. Zonder een omvormer heeft u helemaal niets aan uw zonnepanelen. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom van het elektriciteitsnet. Een omvormer heeft één of meer Maximum Power Point Trackers (MPPTs), deze zorgen ervoor dat het systeem zo veel mogelijk stroom produceert bij de lichtintensiteit en temperatuur van dat moment. De omvormer wordt geplaatst dicht bij de panelen en is gekoppeld aan de groepenkast. Wat uw zonnepanelen totaal aan energie hebben opgewekt, ziet u in de data van uw omvormer.

Schaduw verlaagt de opbrengst

Schaduw verlaagt de opbrengst van zonne-energie. Het is daarom belangrijk dat u de zonnepanelen plaatst op het gedeelte van het dak dat het meest in de zon ligt. Daken gericht op het zuiden zijn ideaal voor zonnepanelen. Een oplossing voor te veel schaduw op een deel van de panelen is micro-omvormers, ieder paneel heeft dan zijn eigen omvormer.

Hoe werken zonnepanelen? 5

Stroom opleveren

Wie denkt dat zonnepanelen op bewolkte dagen geen stroom opwekken heeft het mis. Ook bij bewolking is er voldoende licht om stroom te genereren. Mocht u toch te weinig stroom opwekken dan dat u gebruikt, kunt u voor het restant stroom vragen van uw energieleverancier. Wekt u meer op dan u verbruikt, dan is er een mogelijkheid om terug te leveren aan uw energieleverancier. Het verschil tussen verbruik en teruglevering noemen we salderen. Op de jaarrekening wordt dit met elkaar verrekend.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn bedrijfspand?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor het dak van uw bedrijfspand moet u de oppervlakte van het dak weten. Dan kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen er passen op het dak. Een zonnepaneel is gemiddeld 1 meter bij 1,70 meter (kan een paar centimeter afwijken) en heeft een gemiddeld vermogen van tussen de 250 en 270 Wp. Er zijn ook grotere zonnepanelen met een iets groter vermogen: 1 meter bij 1,95 meter, vermogen 300 Wp.

Neem contact op voor meer informatie

Nu u weet hoe zonnepanelen werken, kunt u beter bepalen of zonnepanelen voor uw bedrijfspand interessant zijn. Bij Zon Zakelijk kunt u zonnepanelen zakelijk aanschaffen voor uw bedrijf.

Heeft u nog vragen? Bent u bijvoorbeeld benieuwd wat zonnepanelen kosten, als bedrijf kunt u aanspraak maken op diverse subsidies. Dit dekt flink de kosten. Neem gerust contact op voor meer informatie.


Misschien ook interessant:

Hoe werken zonnepanelen? 6

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen? 7

Welk zonnepanelen pakket is het beste?

Hoe werken zonnepanelen? 8

Zelf stroom opwekken


Calculator