fbpx
Hoeveel levert een zonnepaneel op?

16 juni 2022

Hoeveel levert een zonnepaneel op? 3

Wanneer u zakelijk zonnepanelen wilt aanschaffen, wilt u uiteraard weten hoeveel een zonnepaneel oplevert. Hoeveel een zonnepaneel uiteindelijk oplevert is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kunt u denken aan de locatie en de hoeveelheid zonnepanelen, maar ook aan het vermogen per zonnepaneel. Hoeveel een zonnepaneel naar verwachting oplevert per dag, is te berekenen in kWh.

Maar hoe berekenen we wat een zonnepaneel oplevert? Daar gaan we in dit blogartikel verder op in. We kunnen in ieder alvast verklappen dat zonnepanelen in Nederland voldoende opbrengen om een bijdrage te kunnen leveren aan het energieverbruik van een huishouden.

Vermogen en opbrengst van zonnepanelen

Zoals hierboven vermeld, is de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk van de locatie, de hoeveelheid zonnepanelen én het vermogen van de zonnepanelen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wp, ook wel Wattpeak of het nominale paneelvermogen genoemd. Onder nominaal paneelvermogen verstaan we het vermogen dat onder ideale testlocaties geleverd wordt in de fabriek. En de opbrengst? Die drukken we uit in kWh. Wij van Zon Zakelijk melden het nominale vermogen (Wp) en de verwachte opbrengst te allen tijde bij onze producten. Op die manier is het heel gemakkelijk om uit te rekenen wat de opbrengst is. Bijvoorbeeld hoeveel kWh een zonnepaneel per dag oplevert.

Hoeveel levert een zonnepaneel op? 4

Locatie van de zonnepanelen

Wanneer de zonnepanelen op het zuiden worden geplaatst, kan iedere 1000 Wp aan vermogen om en nabij 900 kWh opleveren. Wanneer de zonnepanelen niet op het zuiden liggen, valt de opbrengst in de meeste gevallen wat lager uit. Wist u dat een zonnepaneel op een plat en een schuin dak geplaatst kan worden? Ook wanneer u een stroomaansluiting heeft in de schuur of de garage, is het mogelijk om daar een of meerdere zonnepanelen te plaatsen.

Grootte van de panelen

Ook de grootte van de zonnepanelen is van invloed op de uiteindelijke prijs. Een gemiddelde zonnepaneel is 1 bij 1,65 en heeft een gemiddeld vermogen van tussen de 250 en 270 Wp. Echter bestaan er ook grotere zonnepanelen, bijvoorbeeld met een afmeting van 1,95 bij 1. Deze zonnepanelen hebben een iets groter vermogen dan de hiervoor genoemde, namelijk gemiddeld 300 Wp.

Hoeveel levert een zonnepaneel op? 5

Opbrengst uitrekenen

Omdat de condities tijdens gebruik niet alle tijde ideaal zijn, moeten we bij het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen een correctie doorvoeren. We gaan er standaard vanuit dat een zonnepaneel per uur 250 Wp opwekt, ofwel 0,25 kWh per uur. Zoals gezegd moeten we rekening houden met een correctiefactor van 0,9. Dit betekent dat een enkel zonnepaneel gemiddeld 0,225 kWh per uur oplevert (0,25 x 0,9). Een zonnepaneel levert per jaar gemiddeld genomen 225 kWh op.

Gebruikt uw huishouden per jaar 3500 kWh stroom? In dat geval heeft u 16 zonnepanelen nodig om het stroomgebruik te compenseren. We raden aan om ongeveer 75 procent van uw energieverbruik op te wekken. Op deze manier wekt u altijd minder op dan u zelf verbruikt en ontvang u een terugleververgoeding.

Meer weten over de opbrengst van zonnepanelen?

Heeft u een vraag over een zonnepaneel oplevert, en wilt u ook duurzaam ondernemer worden? Wilt u weten wat zonnepanelen gemiddeld kosten, hoeveel u bespaart met zonnepanelen, of meer weten over de subsidie? Neem gerust contact op voor meer informatie, of vul de calculator in. Op deze manier krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden, maar ook van het rendement. Graag vertelt een van de adviseurs over de opbrengsten die te behalen zijn. Neem eenvoudig contact op met gebruik van het contactformulier. We voorzien u graag van advies waar u mee verder kunt.


Misschien ook interessant:

Hoeveel levert een zonnepaneel op? 6

Hoe werken zonnepanelen?

Hoeveel levert een zonnepaneel op? 7

Welk zonnepanelen pakket is het beste?

Hoeveel levert een zonnepaneel op? 8

Zelf stroom opwekken


Calculator