fbpx
Hoeveel zonnepanelen op 1 groep

10 mei 2022

Hoeveel zonnepanelen op 1 groep 3

Veiligheid voorop! En dat geldt zeker ook bij de installatie van zonnepanelen. De zonnepanelen worden aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Hoeveel zonnepanelen er aangesloten kunnen worden op 1 groep is van een aantal factoren afhankelijk. In dit blogartikel van Zon Zakelijk leggen we uit hoe u erachter komt hoeveel zonnepanelen u op 1 groep kunt aansluiten.

Hoeveel kWh per zonnepaneel?

U heeft de term Wattpiek (Wp) vast wel eens voorbij horen komen. Wanneer u over Wattpiek spreekt, spreekt u over het vermogen van het zonnepaneel. Hoeveel Wp per zonnepaneel heeft te maken met hoeveel elektriciteit in kilowattuur (kWh) het zonnepaneel kan opwekken. Hoeveel kWh het zonnepaneel kan opwekken per Wp is weer afhankelijk van het aantal zonuren. U kunt dit uitrekenen door de hoeveelheid Wattpiek met 0,85 te vermenigvuldigen. Doorgaans hebben zonnepanelen een vermogen van ongeveer 370 Wp. Dat betekent dat een gemiddeld zonnepaneel 315 kWh opwekt.

Het type omvormer

Hoeveel zonnepanelen er op 1 groep kunnen worden aangesloten heeft eigenlijk met één belangrijk aspect te maken namelijk, de omvormer. Zodra u weet hoeveel ampèrage de omvormer heeft, kunt u uitrekenen hoeveel zonnepanelen u op 1 groep kunt aansluiten. In de meterkast zit een vrije groep, deze is afgezekerd op een bepaald ampèrage. Het is belangrijk dat de omvormer niet meer ampère levert aan het stroomnet dan de afgezekerde waarde. Dan kan de vrije groep er namelijk nooit uit gaan. In de omschrijving van de omvormer kunt u vinden hoeveel ampère de omvormer afgeeft aan het stroomnet. Om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen u op 1 groep kunt aansluiten kunt u de volgende formule gebruiken: vermogen = spanning x ampèrage.

Wat te doen bij kortsluiting?

Wanneer er sprake is van kortsluiting slaat de hoofdzekering om. Dit komt doordat er teveel stroom richting de meterkast gaat. Kortsluiting is in dit geval nooit gevaarlijk. Kortsluiting kan namelijk alleen gebeuren wanneer er een defect is aan de omvormer of een beschadiging aan de kabel. Het kan zijn dat de stroom in het pand uitvalt. Dit is hoogstens vervelend, maar zorgt niet voor gevaarlijke situaties.

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Vraagt u zich af hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om zelfvoorzienend te zijn? Laten we eerst vertellen dat dit mogelijk is. Omdat zonnepanelen zonne-energie omzetten in elektriciteit kunt u ervoor zorgen dat u deels of helemaal geen externe energie meer nodig heeft. En dit brengt natuurlijk de nodige voordelen met zich mee, zoals het stijgen van de waarde van uw bedrijfspand. Streeft u als bedrijf naar duurzaamheid? Dan is zelfvoorzienend zijn een mooie stap in die richting. Om te berekenen hoe u helemaal zelfvoorzienend kunt zijn, kunt u een berekening toepassen. Deze formule is als volgt: stroomverbruik per jaar / (aantal Wp per paneel x 0,85) = hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om zelfvoorzienend te zijn. Voortaan zijn er ook verschillende subsidies beschikbaar voor bedrijven om zonnepanelen aan te schaffen, hierdoor wordt het gemakkelijker om zelfvoorzienend te worden.

Hoofdzekering laten vergroten

Wilt u meer zonnepanelen laten plaatsen dan er op 1 groep aangesloten kunnen worden? Dat kan in de meeste gevallen. Dit garandeert alleen niet dat de hoofdzekering niet uitschakelt tijdens kortsluiting.

Advies over hoeveel zonnepanelen u op 1 groep kunt aansluiten?

Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen? Of wilt u meer weten over zonnepanelen leasen, duurzaam ondernemen, zonnepanelen zakelijk aanschaffen of een ander onderwerp? Dan kunt u contact met Zon Zakelijk opnemen door te bellen naar 073 4400226 of een mail te sturen naar info@zonzakelijk.com. Onze adviseurs nemen zo snel mogelijk contact op, om uw vragen te beantwoorden.


Misschien ook interessant:

Hoeveel zonnepanelen op 1 groep 4

Hoe werken zonnepanelen?

Hoeveel zonnepanelen op 1 groep 5

Welk zonnepanelen pakket is het beste?

Hoeveel zonnepanelen op 1 groep 6

Zelf stroom opwekken


Calculator