Tegenwoordig wordt het steeds aantrekkelijker om ook zakelijk te investeren in het leasen van zonnepanelen bij Zon Zakelijk. Waarom? Omdat u aanspraak kunt maken op verschillende subsidies. De overheid geeft deze subsidies, omdat het van groot belang is dat de opgestelde klimaatdoelstellingen behaald worden. Er is sprake van diverse subsidies en verschillende regelingen, maar niet ieder bedrijf kan aanspraak maken op die subsidies. Daar gaan we in dit blogartikel verder op in.
Subsidie voor zakelijke zonnepanelen
Subsidie aanvragen voor zakelijke zonnepanelen? Er bestaan verschillende subsidies. Er zijn in totaal maar liefst 4 regelingen voor bedrijven die overwegen om te investeren in zakelijke zonnepanelen. 4 van de 4 regelingen betreft fiscale regelingen. Dit houdt simpelweg in dat u een deel van de investering van de belasting af kunt trekken, waardoor u een belastingvoordeel geniet. Ook de exploitatieregeling is een veelgebruikte. Wanneer u gebruik maakt van deze regeling, ontvangt u een vergoeding voor de zakelijke stroom die u opwekt met gebruik van uw zonnepanelen.
We maken onderscheid tussen de volgende 4 soorten subsidies:
- SDE ++ subsidie
- Investeringsaftrek
- ISDE voor zakelijke gebruikers
- Salderingsregeling
SDE++ subsidie
Deze subsidie zorgt ervoor dat het verschil in kostprijs tussen grijze stroom en zonnestroom, verdwijnt. U ontvang een vergoeding voor de energie die u opwekt met gebruik van uw zakelijke zonnepanelen. U kunt alleen aanspraak maken op deze vorm van subsidie, wanneer er sprake is van een zakelijke aansluiting die groter is dan 3x80 Ampère. Bovendien moet de zonnestroominstallatie beschikken over meer dan 15kWp.
Investeringsaftrek
Wanneer u wilt investeren in energiezuinige technieken en groene energie, kunt u genieten van een financieel voordeel in de vorm van een investeringsaftrek. Er bestaan verschillende soorten investeringsaftrek, waaronder de energie-investeringsaftrek (EIA), de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL), de kleinschaligheidsaftrek (KIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). U heeft recht op aftrek van deze investeringskosten wanneer u inkomens- of vennootschapsbelasting betaalt, het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen in de eisen in de Energie- of Milieulijst én wanneer het bedrijfsmiddel een minimale aanschafprijs heeft. Doorgaans betreft het een minimum van € 2500-, per bedrijfsmiddel.
ISDE voor zakelijke gebuikers
Deze subsidie voor zakelijke zonnepanelen is niet alleen geschikt voor particulieren, maar ook voor zakelijke gebruikers. Wanneer u rechtspersoon bent, kunt u deze subsidie aanvragen voor een kleinschalige zonnepanelen installatie. De subsidie die u ontvangt is maximaal € 125 per kWh gezamenlijk piekvermogen. Ook wanneer u deze subsidie wilt ontvangen, gelden er een aantal voorwaarden. Zo moet er sprake zijn van een kleingebruikersaansluiting, moet het netto eigen verbruik in het jaar voorafgaand aan de aanvraag minimaal 50.000 kWh zijn én moet de installatie voldoen aan de technische eisen. Bovendien moet het een zonnepanelen installatie met een vermogen van tussen de 15 en de 100 kWp betreffen.
Salderingsregeling
Verbruik u niet alle stroom die u opwekt? Wanneer u meer stroom opwekt dan u verbruikt, wordt de overige elektriciteit teruggeleverd aan het net. Dankzij de salderingsregeling ontvangt u evenveel voor de geleverde stroom, als dat u betaalt voor de stroom van het net. Het is in 2022 nog mogelijk om 100% van deze stroom te salderen, maar in 2023 komt daar verandering in. Vanaf 2023 wil het kabinet de salderingsregeling ieder jaar met 9% afbouwen.
Meer weten over subsidie voor zakelijke zonnepanelen?
Heeft u een vraag over subsidie op zakelijke groene energie, of vraagt u zich af of het plaatsen van zonnepanelen met subsidie voor zakelijk gebruik nog wel zin heeft? Neem gerust contact op voor meer informatie door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier, te bellen naar 073 4400226 of uw vraag te sturen naar info@zonzakelijk.com. Vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug met een antwoord op uw vraag.