fbpx
Wat is duurzaam ondernemen?

22 juni 2022

Wat is duurzaam ondernemen? 3

In 2022 zou duurzaam ondernemen hoog op de agenda van iedere ondernemer moeten staan, want de realiteit is dat veel ondernemers nog niet precies weten hoe ze hun bedrijf kunnen verduurzamen. Maar wat is duurzaam ondernemen precies? Het goede nieuws: Duurzaam ondernemen kan al door kleine stappen te zetten zoals het leasen van zonnepanelen.

Duurzaam Ondernemen en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, hoe zit het nou precies?

Dit zijn twee termen die hetzelfde betekenen. Ook circulair ondernemen kunnen we aan dit lijstje toevoegen. Termen die vooral associaties oproepen met klimaatverandering en het milieu beschermen, maar duurzaam ondernemen gaat over meer dan dat. Het concept van duurzaam ondernemen rust op drie pijlers: de economische, ecologische en sociale, oftewel, people, planet, en profit.

Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat ondernemers voortdurend een balans moeten zoeken tussen die drie pijlers en waarde moeten creëren op economisch, ecologisch en sociaal vlak door tegelijkertijd winst te realiseren voor zowel mens, maatschappij en milieu.

Wat is duurzaam ondernemen? 4

Waarom duurzaam ondernemen?

Het heeft geen uitleg nodig dat het behoud van de aarde op dit moment een belangrijke uitdaging is, zodat ook toekomstige generaties nog kunnen profiteren van een leefbare planeet en niet worden geconfronteerd met onoplosbare problemen.

Waarom is duurzaam ondernemen belangrijk?

Duurzame bedrijfsvoering brengt kansen en mogelijkheden:

Kosten besparen

Duurzame keuzes maken betaalt zich vaak terug in de vorm van kostenbesparingen. Een paar voorbeelden:

 • Lagere energierekening
 • Fiscale voordelen
 • Tegengaan verspilling
 • Thuiswerken en hybride werken
 • Lager ziekteverzuim

Klaar voor de toekomst

Omdat MVO voor overheden (nationaal en internationaal) een hot item is, en er steeds meer wet- en regelgeving komt, kunnen ondernemers daar op inspringen door nu al te investeren in verduurzaming om zo:

 • Toekomstbestendig te worden
 • Investeringen uit te spreiden

Bijkomend voordeel voor ondernemers die zaken doen met overheden is dat duurzaamheid bij aanbestedingen een belangrijk onderwerp is waardoor bedrijven met een duurzaam beleid al snel de voorkeur krijgen boven kandidaten met een traditionele aanpak.

Imago en reputatie

Het consumentengedrag is langzaam aan het kantelen: steeds vaker baseren consumenten hun keuzes op de mate waarin bedrijven keuzes maken die aansluiten bij hun idealen. Klanten stappen sneller over naar een duurzamere concurrent en schrikken er zelfs niet meer voor terug om meer te betalen als ze daardoor zeker weten dat hun geld beter terechtkomt.

Wat is duurzaam ondernemen? 5

Vergroten van betrokkenheid van werknemers

Niet alleen het gedrag van consumenten verandert, maar ook dat van werknemers. Zeker dat van jongere generaties. Die geven steeds vaker aan te willen werken bij bedrijven die duurzaam ondernemen. Dat leidt tot een meer betrokken personeelsbestand wat op zijn beurt weer zorgt voor een verhoogde productiviteit en een lager ziekteverzuim.

Hoe duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen kan zoals gezegd al door kleine stappen te zetten. Voor veel ondernemers valt de grootste winst te behalen uit het verlagen van de energierekening:

 • Over te stappen op zonne-energie door bijvoorbeeldzonnepanelen te leasen
 • Het wagenpark te vergroenen
 • LED
 • Investeren in zuinige apparatuur en zuiniger omgaan met bestaande apparatuur (apparaten zoals printers, monitoren, airconditioning en licht in het weekend uitschakelen kan tot 30% schelen in het energieverbruik.
 • Medewerkers thuis laten werken

Neem contact op

Geïnteresseerd in duurzaam ondernemen? Dan is het leasen van zonnepanelen misschien iets voor u. Neem gerust contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.


Misschien ook interessant:

Wat is duurzaam ondernemen? 6

Hoe werken zonnepanelen?

Wat is duurzaam ondernemen? 7

Welk zonnepanelen pakket is het beste?

Wat is duurzaam ondernemen? 8

Zelf stroom opwekken


Calculator